Blog

Voel de muziek en dans!

To follow Soon

Veel organisaties beginnen een Agile transitie door software-ontwikkelteams of andere operationele teams volgens de regels van het Scrum framework te laten werken. Dat is lekker zichtbaar. Er is een Scrumbord waar kaartjes op hangen met taken en werk. En iedere ochtend staat het team daar een kwartier naast om het werk door te nemen en de dag te plannen.

Vaak leidt deze manier van werken al snel tot teleurstelling als mensen wèl de voorgeschreven Scrum-handelingen uitvoeren, maar niet begrijpen waarom ze het doen en waar het allemaal toe moet leiden. Het duurt dan niet lang voordat de mensen in de teams mechanisch door de routine heen gaan, verveeld raken, het nut er niet meer van inzien en het liefst zouden stoppen met alles wat met Agile te maken heeft. De ziel ontbreekt dan en de kans is groot dat jouw Agile initiatief een zachte dood sterft.

Eigenlijk is deze manier van met Agility aan de slag gaan net als dansen zonder de muziek te voelen. Net zoals je geen goede danser kunt worden door allen maar de stappen uit je hoofd te leren en ze na te doen, zo wordt je ook niet Agile door een training te volgen of een boekje te lezen en vlekkeloos te kopiëren wat daarin voorgeschreven staat.

Agile is namelijk niet iets wat je doet, maar wat je wilt worden. De basis is niet het klakkeloos volgen van de theorie, maar een aanvoelen en begrijpen waar het echt om gaat.

Voel de muziek en verlang ernaar te kunnen dansen

Agile willen worden gaat stukken beter als je snapt waarom je doet wat je doet. Wees als een danser die wil bewegen als hij de muziek hoort en graag de juiste passen wil leren. De muziek is de Agile mindset die gebaseerd is op waardes als respect, transparantie, samenwerking, blije klanten, rekening houden met verandering, empowerment van je medewerkers, face-to-face communicatie, experimenteren en leren. Als die mindset je basis is om Agile te willen worden, dan gaat het je zeker lukken.

Het is goed om daarbij fouten te maken en ervan te leren, zolang je je doel maar duidelijk voor ogen houdt en de muziek blijft voelen. Dus staar je niet blind op het 100% foutloos volgen van een Agile methodiek. Voel de muziek en dans!

 

Rob van Wees
Agile Coach
rvwees@vxcompany.com
Over Rob

Updates in je inbox

We kunnen je op de hoogte houden van nieuwe trainingen en acties. Makkelijk, toch?

Over VX Company

IT verandert de wereld razendsnel. Organisaties moeten weten wat er nu speelt en anticiperen op wat er gaat gebeuren. Wij helpen jou om te doen waar jij goed in bent en zetten technologie in om werkelijke resultaten te bereiken.

 
Meer informatie

Vragen?

Wil je meer weten over onze trainingen of coaching, dan kun je ons gewoon bellen of mailen!

 
Neem contact op
And then some.
icon-close

is onderdeel van VX Company IT Services