Als je Spotify wilt kopiëren, kopieer dan alles!

Bij veel organisaties die Agile willen worden is het nog steeds razend populair om het “Spotify Model” te kopiëren. Spotify is in relatief korte tijd vanaf startup een succesvol wereldbedrijf geworden. Het kopiëren van het Spotify Model moet dan wel tot succes leiden is waarschijnlijk de achterliggende gedachte.

Als je de inspirerende filmpjes van Henrik Kniberg over Spotify bekijkt dan is het inderdaad niet moeilijk om enthousiast te worden en te denken: dit wil ik ook in mijn bedrijf!

Wat je zou moeten opvallen als je deze filmpjes (nog eens) bekijkt is dat er amper wordt gesproken over het “Spotify Model”. De eerste aanwijzing zit al direct in de titel: “Spotify Engineering Culture”.

Precies: Kniberg heeft het in zijn filmpjes voornamelijk over de cultuur bij Spotify. Niet over een model. Het is de cultuur die Spotify succesvol maakt, niet alleen het inmiddels veelgekopieerde model van squads, chapters en guilds.

Spotify is continu bezig met nadenken, experimenteren en leren over hun eigen manier van werken en passen dus ook continu dingen aan als ze denken dat het beter kan. Dat is echte Agility. Het kopieren van een model is als het nemen van een foto van een sportwedstrijd; Je weet niet wat er voor en na het fotomoment gebeurde, je ziet alleen dat ene bevroren moment in de tijd. Hoe dat moment tot stand is gekomen is net zo bepalend als het fotomoment zelf!

Bij Spotify is de cultuur en mindset bepalend voor hun succes, niet het model. Wil je dus net zo succesvol worden, kopieer dan niet alleen het Spotify Model maar ook de mindset die erbij hoort en bouw aan een cultuur die leidt tot echte Agility. Een cultuur van durven experimenteren, transparantie, fouten mogen maken en ervan leren, wendbaar omgaan met wijzigende omstandigheden in klantbehoefte, marktomstandigheden enz.

Henrik Kniberg zegt daar zelf over “We didn’t invent this model. Spotify is (like any good agile company) evolving fast. This article is only a snapshot of our current way of working – a journey in progress, not a journey completed. By the time you read this, things have already changed.”

Hieronder ter inspiratie een aantal quotes uit het filmpje:

  • “Our culture is based on Agile principles”
  • “Rules are a good start, but break them when needed”
  • “Agile matters more than Scrum; Agile principles matter more than any specific practices”
  • “Renamed Scrum Masters to Agile Coaches, Servant Leaders instead of process masters”
  • “Our Key driving force became autonomy”
  • “Strong culture of mutual respect; “we focus a lot on motivation”
  • “Most organizational charts are an illusion, so our main focus is a community rather than hierarchical structures”
  • “We’ve learned that trust is more important than control. Why would we hire someone whom we don’t trust?”
  • “Fail friendly environment. Fail fast, learn fast, improve fast”
  • “Strong culture of continuous improvement driven from below supported from above”

icon-close

is onderdeel van VX Company IT Services