Wat is scrum?

 

Heel lang zijn IT-projecten op de aloude traditionele manier uitgevoerd, ook wel de waterval methode genoemd. Dan maken organisaties eerst een analyse, vervolgens ontwikkelen designers de ontwerpen, dan volgt het realiseren door ontwikkelaars, gevolgd door het testen en uiteindelijk het uitrollen van het nieuwe systeem. Er is een manier van werken gewenst die sneller, efficiënter en flexibeler is.

Scrum: meer doen in minder tijd

Eén van de nadelen van de waterval methode is dat een organisatie alleen aan het begin van het project de tijd krijgt om de requirements te benoemen en op dat moment vaak niet kan inschatten welke echt belangrijk zijn en welke minder. Deze manier van werken is in veel gevallen niet meer van deze tijd. De wereld, de markt, de organisaties en dus ook requirements veranderen steeds sneller. Hoe ga je daarmee om? Het antwoord daarop is Scrum: een manier van werken die organisaties veel meer laat doen in minder tijd.

VX Company Kanban Coaching Kaarten

Wat is Scrum?

In Scrum werken ontwikkelteams kort cyclisch in ‘sprints’ van één tot maximaal vier weken. Aan het begin van de sprint vindt de sprintplanning plaats waarin men afspreekt wat aan het einde van de sprint door het ontwikkelteam opgeleverd wordt. Wat dat team oplevert is een werkend stuk software. Klaar om in gebruik genomen te worden!

Business aan het stuur

De drie pijlers die het fundament van Scrum vormen zijn: transparantie, inspectie en aanpassing. Men is transparant op allerlei vlakken. Iedereen heeft via het scrumboard inzage in wat aan het begin van de sprint gepland is, wat de huidige status van de sprint is, welke werkzaamheden nog open staan, welke impediments (belemmeringen om een taak af te ronden) er zijn, enzovoorts.

Aan het einde van de sprint is er een bijeenkomst waarin aan alle belanghebbenden wordt getoond wat het team in de afgelopen sprint gerealiseerd heeft. De belanghebbenden bespreken daarna samen met de Product Owner en het team welke items van de Product Backlog (de totale werkvoorraad) nu de hoogste prioriteit hebben om opgepakt te worden in de komende sprint. Dat kan ertoe lijden dat de prioriteit wordt aangepast. Op deze manier hebben belanghebbenden veel eerder inzicht in de voortgang van het project dan bij traditionele projecten. Per sprint hebben ze de mogelijkheid om bij te sturen. Met Scrum zit de business dus aan het stuur.

Tesla, Apple, Google: allemaal zweren ze bij Scrum. Wanneer sluit jij aan?

Scrum workshop

Kenmerken van Scrum zoals multidisciplinaire teams die in korte sprints software opleveren, intensieve samenwerking en communicatie én teamspirit… allemaal zaken die resultaten beter maken en het werk efficiënter en leuker. Deze workshop geeft je in één middag een introductie in Scrum.”

Meer informatie

Professional Scrum Foundation training

Je leert de basisprincipes van Scrum en de rol die de Scrum Master en Product Owner spelen binnen de organisatie. Veelvoorkomende valkuilen in de implementatie van Scrum zijn na deze training geen geheim meer voor je. Net als de handvatten die voorkomen dat specifieke fouten gemaakt worden.

Meer informatie

Professional Scrum Master training

Je leert hoe je Scrum kunt starten in je eigen organisatie. Of hoe je Scrum naar een hoger niveau kunt brengen. We gaan uitgebreid in op de basisprincipes, rollen, gebeurtenissen en artefacten van Scrum. De training is interactief en tijdens de training spelen we spellen om de theorie te ondersteunen.

Meer informatie

Professional Scrum Product Owner training

Na deze training ken je alle aspecten van het Product Ownership en weet je hoe je die inzet. Je leert hoe je de klant vertegenwoordigt richting het Scrum team en hoe je ervoor zorgt dat iedereen met de juiste visie naar het product kijkt. Tijdens de training spelen we spellen om de theorie te ondersteunen.

Meer informatie

Trainingen

Maarten Hoppen
1 dag
n.t.b.
In overleg
Maarten Hoppen
4 dagen
19 mei - 28 mei
Online
Maarten Hoppen
4 dagen
19 mei - 26 mei
Online
Maarten Hoppen
2 dagen
n.t.b.
Baarn
Maarten Hoppen
1 dag
n.t.b.
In overleg
Saskia Aalberts
1 dag
n.t.b.
In overleg
Maarten Hoppen
2 dagen
n.t.b.
Baarn
Maarten Hoppen
2 dagen
29 apr - 30 apr
Baarn

Updates in je inbox

We kunnen je op de hoogte houden van nieuwe trainingen en acties. Makkelijk, toch?

Over VX Company

IT verandert de wereld razendsnel. Organisaties moeten weten wat er nu speelt en anticiperen op wat er gaat gebeuren. Wij helpen jou om te doen waar jij goed in bent en zetten technologie in om werkelijke resultaten te bereiken.

 
Meer informatie

Vragen?

Wil je meer weten over onze trainingen of coaching, dan kun je ons gewoon bellen of mailen!

 
Neem contact op
And then some.
icon-close

is onderdeel van VX Company IT Services