Gamings als leermethode

Als coach en consultant leer ik mensen graag over Agile onderwerpen en ander gedrag. Nu is leren een moeilijk iets. Hoe zorg je er nu voor dat kennis daadwerkelijk wordt overgebracht? Als ik kijk naar hoe ik dingen vroeger heb geleerd dan weet ik nog hele specifieke dingen. Zoals de geur van m’n houten bureau tijdens het oefenen van formules of de klemmende headphones bij een luistertoets van Frans.

Van al die momenten weet ik nog wel exact wat ik moest doen voor school. Zo leerde ik 2de graad vergelijkingen oplossen en ging Els vertellen aan haar Franse vriendin hoe zij het weekend in Amsterdam heeft doorgebracht. Leren is dus ook vooral een ervaring. En dat is in lijn met de wetenschappelijke onderzoeken. Het prikkelen van extra zintuigen en het gebruiken van emotie is zeer effectief gebleken om mensen te laten leren.

Hier maak ik graag gebruik van in mijn coaching. Zo gebruiken we competitieve elementen om druk en dus spanning te creëren. Zetten we fysieke opdrachten in om zo de spieren wakker te maken en wordt er ook veel gelachen. Een van mijn trainingen is de door ons zelf ontwikkelde VX Serious Scrum Agile Lego game. Dit is een spel waarbij met Legoblokjes, onder tijdsdruk, een stad moet worden gebouwd met je team. Een ervaring op zich! En daarnaast, deze ervaring leert je ook nog eens alle ins en outs van Scrum.

VX Serious Lego Game

Jack Hettinga
Agile Coach

icon-close

is onderdeel van VX Company IT Services