Blog

Agile, klaar om te wenden?!

To follow Soon

Zeilen, met de wind mee varen, in de buitenlucht genieten. Dat klinkt heerlijk en dat is het ook, totdat de wind uit een andere hoek waait…

 
Op een zeilboot kun je de oceaan niet over door alleen rechtdoor te varen. De wind waait uit verschillende richtingen en je moet je aanpassen aan de omstandigheden. Met een kaart en kompas op zak weet je de richting en hoe je daar moet komen. Je experimenteert, laveert de zeilen of zet er een bij. Je verandert kort van koers, om rustiger water op te zoeken of juist de wind weer in de zeilen te pakken. Ook al gaat je boot van links naar rechts, al zigzaggend kom je de oceaan over!

Bij veel bedrijven is het niet anders, we varen mee op de wind en als deze uit een andere richting waait zullen we ons moeten aanpassen. Dat is waar Agile om draait, je kunnen aanpassen aan nieuwe markten, nieuwe omstandigheden, een nieuwe wind en snel!

Maar passen we ons aan? Waarom denken we nog steeds dat de weg naar ons doel rechtuit is. We experimenteren in een organisatie waar we niet of maar beperkt scrummen. Waarom staan de zeilen altijd strak gespannen, ook als er geen wind meer is. Waarom is dat kompas niet eens in de buurt en weten we niet waar we naartoe moeten als scrumteam?

Daarom, leiders: laveer de zeilen in je organisatie, geef ruimte. Maak je boot klaar om te wenden en nieuwe wind op te zoeken. Geef je collega’s de ruimte om te experimenteren, laat ze los en zie welke passie en energie er in hen schuilt. Durf, heb lef, want je weet nooit zeker of je op je nieuwe koers wél wind vangt. Maar je weet wel zeker dat je zonder dat experiment niet verder komt..

Op naar een nieuwe koers, initiatief vanuit je collega’s, met passie zo snel en veel mogelijk klantwaarde opleveren, in een team waar iedere opdracht een experiment is en we zoveel leren dat we razendsnel de oceaan over gaan!

P.S. Wacht niet op een ander, er zit een leider in iedereen!


Erik Verreijt

Agile Coach
everreijt@vxcompany.com
Over Erik

Updates in je inbox

We kunnen je op de hoogte houden van nieuwe trainingen en acties. Makkelijk, toch?

Over VX Company

IT verandert de wereld razendsnel. Organisaties moeten weten wat er nu speelt en anticiperen op wat er gaat gebeuren. Wij helpen jou om te doen waar jij goed in bent en zetten technologie in om werkelijke resultaten te bereiken.

 
Meer informatie

Vragen?

Wil je meer weten over onze trainingen of coaching, dan kun je ons gewoon bellen of mailen!

 
Neem contact op
And then some.
icon-close

is onderdeel van VX Company IT Services